Vacature
Operatieassistent in opleiding
Start september 2021

Zeven Rotterdamse ziekenhuizen bundelen hun krachten en werken samen om operatieassistenten op te leiden. Het Erasmus MC, IJsselland Ziekenhuis, Ikazia Ziekenhuis, Het van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Franciscus Gasthuis & Vlietland bieden de gezamenlijke opleiding tot operatieassistent aan. Het Spijkenisse MC biedt aanvullende stagemogelijkheden. Tijdens de opleiding (2 jaar en 10 maanden) ben je in dienst van één van de ziekenhuizen en word je opgeleid tot allround operatieassistent. Je kunt werkervaring op doen binnen verschillende werkomgevingen met gedreven collega’s.

Wat ga je doen?

Je bereidt de operaties in een ziekenhuis voor en assisteert de snijdend specialist tijdens operaties. Ook stel je patiënten van tevoren gerust en draag je zorg voor een goede begeleiding van de patiënt. Voordat een patiënt geopereerd wordt, zorg jij er voor dat de operatiekamer met alle instrumenten, apparatuur en andere middelen bedrijfsklaar is.

Tijdens de operatie kun je verschillende taken uitoefenen, die in vaktermen instrumenteren, omlopen of assisteren genoemd worden. Als je tijdens een operatie instrumenteert, geef je de chirurg op het juiste moment de benodigde instrumenten, hechtmaterialen en andere materialen en middelen aan. Als je omloopt geef je extra materialen aan, bewaak je de steriliteit daarvan en bedien je de apparatuur. Je sluit deze ook aan. Daarnaast zorg je voor de administratie en begeleid je de patiënt. Assisteren houdt in dat je weefsels presenteert, hechtingen knoopt en mee-opereert. Kortom, jij bent de rechterhand van de chirurg.

Als operatieassistent werk je in wisselende diensten, waaronder avond- en nachtdiensten en ook bereikbaarheidsdiensten voor spoedoperaties.

Wil je meer weten? Neem alvast een kijkje op jouw toekomstige leer- en werkplek.

Wil je meer weten? Proef de sfeer!

Over de opleiding

De opleiding is een combinatie van theoretisch kennis en het opdoen van ervaring in de praktijk. Tijdens het eerste half jaar ligt de nadruk op de theorie. De theorie wordt gegeven bij de Erasmus MC Zorgacademie in Rotterdam. Na het behalen van de theorie neemt het praktijkleren een belangrijke plaats in.

De opleiding start 1 september 2021 en begint met de BVP (beroepsvoorbereidende periode) van een half jaar. Deze moet je positief afsluiten voor je door kan gaan met de opleiding. Tijdens deze periode krijg je al een goed beeld van jouw aankomende werk.

Wij vragen

 • Je hebt een havo of vwo diploma met bij voorkeur profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek;
 • Of je hebt een mbo-4 opleiding (bij voorkeur zorggerelateerd);
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal;
 • Je hebt passie voor het vak;
 • Je hebt goede sociale vaardigheden omdat je veel en intensief in teamverband gaat werken. Je bent van nature iemand die met veel verschillende mensen makkelijk op kunt schieten;
 • Je bent leergierig en kunt goed feedback ontvangen en geven. Bovendien beschik je over verantwoordelijkheidsgevoel;
 • Je neemt het initiatief om nieuwe dingen te leren en te doen. Maar ook durf je het aan te geven als je ergens nog niet klaar voor bent of twijfelt;
 • Je staat stevig in je schoenen, want in dit werk ga je te maken krijgen met confronterende situaties zoals (jonge) mensen met ernstige ziekten of ingrepen bij mensen die slachtoffer zijn van zware ongevallen;

Wij bieden

 • Een uitdagende en betaalde opleiding in een ziekenhuis;
 • Een salaris conform cao Ziekenhuizen of cao UMC (afhankelijk van het ziekenhuis waar je gaat werken).
 • Conform de cao Ziekenhuizen ontvang je de eerste 6 maanden een leerovereenkomst met een zakgeldregeling, deze is gebaseerd op het wettelijk minimumloon en hangt daarom af van je leeftijd. Hierna ontvang een leer-arbeidsovereenkomst met een leerling salaris of, indien het je 2e opleiding in de zorg betreft, een salaris op basis van werkervaring.

Solliciteren

Het is niet meer mogelijk om voor een opleidingsplaats in september te solliciteren.  De procedure voor een opleidingsplek begin 2022 start in oktober 2021.

 

 

Meer informatie

Informatie over de deelnemende ziekenhuizen en de opleiding vind je op dit platform (www.samenopleidenok.nl). Besluit je te solliciteren en kom je na de briefselectie in aanmerking voor de verdere procedure, dan nodigen we je uit voor de (online) informatiebijeenkomst. Daarna volgt er een verdere kennismaking per video en hoor je vervolgens of je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek bij het ziekenhuis waar we je (in overleg met jou) hebben ingedeeld. Onderdeel van de sollicitatieprocedure is een assessment en een meeloopdag. In april en mei vinden de laatste sollicitatiegesprekken plaats. Het opleidingstraject start in september 2021.